Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

02 November 2008

Matrikulasi rapat jurang dengan bukan Bumiputera

Oleh Sariha Mohd Ali
sariha@bharian.com.my


Program beri pendedahan cukup kepada pelajar sebelum ke IPTA

PEKAN: Datuk Seri Najib Razak berkata program matrikulasi yang diwujudkan kerajaan berjaya merapatkan jurang antara pelajar Bumiputera dan bukan Bumiputera di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terutama dalam bidang kritikal.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kemasukan pelajar dalam program matrikulasi yang menggunakan kaedah meritokrasi mampu menambah bilangan siswazah Bumiputera dalam bidang perubatan, pergigian, farmasi, kejuruteraan, seni bina, perakaunan dan pengurusan.

Beliau berkata, sebelum program matrikulasi, pelajar Bumiputera yang cemerlang pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tersekat pada peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang lulusannya didominasi pelajar bukan Bumiputera.

Berikutan itu, katanya, kerajaan akan memastikan program ini berada pada tahap terbaik dari segi pengurusan dan kurikulumnya supaya sentiasa relevan bagi memenuhi keperluan semasa dari dalam dan luar negara.

"Pewujudan Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan secara berpusat bagi menggantikan program matrikulasi yang dikendalikan universiti tempatan, ternyata memberi impak dan perubahan amat ketara dalam sistem pendidikan kita.

"Pelajar bukan Bumiputera turut diberi peluang memasuki matrikulasi apabila 10 peratus tempat diberi kepada mereka dan secara tidak langsung, sistem matrikulasi berjaya memberi pendedahan dan persediaan secukupnya kepada pelajar sebelum ke IPTA," katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail ketika merasmikan program Matrikulasi Bersama Masyarakat Peringkat Kebangsaan Kali Ketiga dan pelancaran kemuncak sambutan satu dekad program matrikulasi Kementerian Pelajaran, di Felda Chini Timur, dekat sini, semalam.

Najib berkata, kemudahan di kolej matrikulasi akan sentiasa ditingkatkan, manakala tenaga pengajarnya pula diberi latihan profesional berterusan supaya berkemahiran tinggi dalam ilmu pengetahuan dan pedagogi.


Sumber: Berita Minggu 2/11/2008

01:23 Posted in KERATAN AKBAR | Permalink | Comments (0)

The comments are closed.